Årets globale teenagere

Årets globale teenagere

onsdag den 26. oktober 2016

Anne Bæk & Tobias Roer 26/10-2016

Global Teenager d. 26. oktober Vi har igennem de sidste timer i global lært om de tre store religioner: jødedommen, islam og kristendommen. Selvom de tre religioner på mange områder er meget forskellige, har de også meget tilfælles. Det kan ses på billedet nedenfor, hvor man kan se hvad religionerne har tilfælles, og hvad der er specielt for hver religion. Vores viden om de tre religioner har givet os et bedre indblik i, hvorfor konflikten i Israel/Palæstina er så svær at løse. Politikerne i Israel/Palæstina bruger nemlig religion som argument for, hvorfor netop de har ret til landet, hvilket gør konflikten endnu mere vanskelig. Religionerne skaber enorm stor uenighed mellem folk, fordi de har så mange forskellige holdninger, hvilket fører til utallige konflikter. Religionerne gør i bund og grund bare, at der er endnu flere ting der skal tages hensyn til. Dagens spørgsmål: Hvad betyder religion for konflikten? Nogle af vores svar: ...rigtig meget, da det bringer både følelser og holdninger ind i konflikten… …religion lagde fundamentet for konflikten…

…det betyder, at der hele tiden skal tages forskellige hensyn…

torsdag den 13. oktober 2016

Jødedom

Sefardiske - Jøderne fra Asien og Afrika
Ashkenaziske - Jøderne fra Europa
Der har været og er stadig stor racisme mellem de ultraortodokse jøder, de Sefardiske jøder har i flere tilfælde været udsat for racisme af de Ashkenaziske.
Fx. fra en artikel vi har læst fra Kristeligt dagblad:
Hvor de Ashkenaziske ultraortodokse jødiske forældre nægter at lade deres børn dele klasselokale med de sefardiske jøder.

Kulturelle jøder
De kulturelle jøder føler sig som en jøde, og er det fx fordi man er født ind i en jødisk familie, og på den måde har fået en jødisk opdragelse. Det betyder ikke at man dyrker sin religion, eller at man følger reglerne i Toraen. Man føler sig simpelthen bare som en jøde.

Religiøse jøder

Der er mange forskellige niveauer af religiøse jøder.
Fælles for de religiøse jøder er at de følger nogle regler i Toraen, nogle følger 10 og andre 613.
Så der er stor forskel på hvor bogstaveligt de religiøse jøder tager deres tro.
De Ultraortodokse jøder er dem der er tager troen aller mest alvorligt, og lever HELE deres liv efter Toraen og de 613 love.

Der er store problemer med de Ultraortodokse jøder i staten Israel. De vil nemlig ikke bidrage med noget som helst til samfundet. De lukker sig ind i deres eget samfund, hvor mændene ikke laver andet end at læse i den jødiske bibel, og kvinderne har virkelig dårlige muligheder for jobs. Mændene nægter også at udføre deres værnepligt. Derfor tjener de ikke deres egne penge, de får dem alle foræret af staten Israel. Samtidig skal slægten føres videre, så de får utrolig mange børn. Dette gør at der i fremtiden kommer flere og flere Ultraortodokse jøder, som skal forsørges af staten. Det har Israel ikke råd til. Det kan blive en dyr pris for både Israels økonomi og militær.



Lavet af Tilde og Jens


søndag den 9. oktober 2016





Global den 5. oktober 2016


Til global i dag den 5. oktober lavede vi en opsamling på forrige uges forløb om konflikten fra 1948 til 2005. Vi lavede plancher om, hvad vi kunne huske og hvad vi ikke kunne huske og sammenlignede senere sådan, at alle kunne være med. Dagen blev sluttet af med udarbejdning af en tidslinje om konflikten og et nyt spørgsmål, nemlig hvilken begivenhed synes du er den vigtigste? Og hvorfor?

Nogle af elevernes besvarelser lød sådan; Jeg synes, at den vigtigste begivenhed er uafhængighedskrigen, fordi den sendte mange mennesker på flugt (Al Nakba), Den 1. intifada fordi det er her omverden får øjnene op for konflikten, og sidst men ikke mindst; Osloforhandlingerne fordi den viser, at der er håb.

Vi har også lavet en Voxpop med andres meninger på skole.

Af Kristian Thorsen og Simon Rabjerg Jørgensen